CO₂-Prestatieladder

CO₂-Prestatieladder

De CO₂-Prestatieladder helpt bedrijven en overheden om hun CO₂-uitstoot structureel te reduceren binnen de eigen organisatie, samen met partners én in de keten. De Ladder fungeert als managementsysteem: het maakt uitstoot inzichtelijk en stimuleert om die structureel te verlagen. Ook bij Heijmans speelt de CO₂-Prestatieladder van de stichting SKAO een belangrijke rol in onze duurzaamheidsaanpak. We zijn gecertificeerd op trede 5, het hoogste niveau. Dit is een belangrijke erkenning voor de duurzame initiatieven die Heijmans al jaren neemt en de concrete doelstellingen die Heijmans heeft gestel

SKAO CO₂-Prestatieladder Certificaat Heijmans Nederland B.V.

Heijmans en het klimaat

In het Klimaatakkoord van Parijs zijn afspraken gemaakt om de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen drastisch terug te dringen. De landen die dit akkoord hebben ondertekend hebben afgesproken dat de stijging van de gemiddelde wereldtemperatuur beperkt moet blijven tot ruim onder de 2 graden Celsius, en bij voorkeur onder de 1,5 graad. Nederland heeft zich gecommitteerd aan deze doelen en streeft ernaar om in 2050 95% minder broeikasgassen uit te stoten dan in 1990. Als duurzame aanvoerder nemen wij hierin bewust het voortouw. We leggen de lat nóg iets hoger en willen in 2040 al Net Zero bereiken. Dat betekent dat we dan zowel in onze directe operaties als in onze waardeketen volledig vrij van broeikasgasemissies willen werken.

Onze doelstellingen

  • We willen in 2030 onze absolute scope 1- en 2-emissies met 100% reduceren ten opzichte van 2019.

  • We willen in 2030 onze indirecte emissies (scope 3) met 50% reduceren ten opzichte van 2019.

  • In 2024 willen Net Zero broeikasgasemissies bereiken over de hele waardeketen.

Onze duurzaamheidsambities zijn in 2024 getoetst en goedgekeurd door het Science Based Targets initiative (SBTi). Dit is een onafhankelijke organisatie die beoordeelt of de klimaatdoelstellingen van bedrijven in lijn zijn met wetenschappelijke inzichten en het Klimaatakkoord van Parijs.

Ons beleid

Heijmans voert een klimaatbeleid dat zich richt op zowel mitigatie als adaptatie. Daarmee willen we onze impact op het milieu beperken én onze activiteiten weerbaarder maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. Het beleid richt zich ook op het managen van risico’s, kansen en impacts die in de dubbele materialiteitsanalyse hebben geleid tot de materiële thema's. Ons klimaattransitieplan is geïntegreerd in het bredere klimaatbeleid. Het plan wordt jaarlijks getoetst, geactualiseerd en voorgelegd aan de raad van bestuur, die de voortgang bewaakt.

Onze voortgang

Heijmans rapporteert twee keer per jaar over de voortgang op het gebied van CO₂e-reductie.  Deze voortgangsrapportage is opgesteld conform de eisen uit Handboek 3.1 van de CO₂-Prestatieladder. De rapportage omvat/geeft inzicht in onze halfjaarlijkse CO₂-uitstoot, de maatregelen die we hebben genomen om deze uitstoot te reduceren, en de voortgang ten opzichte van onze gestelde doelstellingen voor onze organisatie en projecten.

CO₂-rapportage 2024

Meer gedetailleerde informatie over ons beleid, onze doelstellingen en de voortgang zijn ook te vinden in ons jaarverslag.

Samen versnellen

We zoeken actief de samenwerking op om CO₂e-reductie in de sector te stimuleren en te versnellen. Heijmans is betrokken bij verschillende reductieprogramma’s, keteninitiatieven en ontwikkelingsprojecten,  waarin we inzetten op kennisdeling, innovatie en de ontwikkeling van praktische toepassingen die bijdragen aan minder uitstoot in de bouwsector.

Betonakkoord

Als makers van de gezonde leefomgeving zet Heijmans nadrukkelijk in op innovatieve en duurzame oplossingen voor de gebouwde omgeving. We willen daarin vooroplopen en geloven sterk in krachtenbundeling.

Beton is een van de meest gebruikte materialen in onze projecten, maar ook verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de CO₂e-uitstoot – met name in scope 3 (indirecte emissies uit de keten). Daarom is Heijmans actief deelnemer aan het nationale Betonakkoord (new window), een samenwerkingsverband van opdrachtgevers, bouwbedrijven en leveranciers. Binnen dit akkoord werken we gezamenlijk aan innovaties die leiden tot verdere verduurzaming van beton en een lagere milieu-impact.

In juni 2024 tekende Heijmans – als een van de deelnemende partijen – een intentieverklaring (new window) om gezamenlijk een versnelling in de verduurzaming van de betonsector te realiseren. Om de vraag naar duurzamer beton eenduidig en met urgentie over te brengen, hebben verschillende toonaangevende marktpartijen en het Rijksvastgoedbedrijf deze verklaring ondertekend. Bij het inkopen van beton hanteren zij een uniforme en ambitieuze uitvraag. Een eenvoudige tabel met CO₂waarden per m³ beton maakt daarbij inzichtelijk waar de lat ligt.

Emissieloos Netwerk Infra

Heijmans is medeoprichter en actief lid van het Emissieloos Netwerk Infra (new window), een samenwerkingsverband van bouwbedrijven, leveranciers, opdrachtgevers en brancheorganisaties. Samen willen we de ontwikkeling en opschaling van emissieloos bouwmaterieel versnellen. Binnen ENI delen we actief kennis, stimuleren we innovatie en bouwen we mee aan een nieuw ecosysteem dat de transitie naar emissieloos bouwen mogelijk maakt.

Bouwakkoord Staal

Heijmans is koploper binnen het Bouwakkoord Staal (new window). Vanuit alle belangrijke disciplines in de Nederlandse bouwsector – van projectontwikkeling en ontwerp tot uitvoering en toelevering – werken bedrijven en organisaties samen aan de implementatie van de ambities van het Bouwakkoord Staal. Koplopers lopen voorop in het verduurzamen van hun eigen bedrijfsprocessen en -activiteiten. Daarnaast stellen zij hun kennis, inzichten en ervaringen beschikbaar aan het Bouwakkoord Staal, met als doel het gebruik van staal in de bouw- en civiele sector in Nederland structureel te verduurzamen.

Lente-akkoord 2.0 - Circulair Industrieel Bouwen

Als koploper binnen het Lente‑Akkoord 2.0 (new window) draagt Heijmans actief bij aan de versnelling van circulair industrieel bouwen. Het Lente-Akkoord 2.0 heeft als doel de praktische haalbaarheid en opschaalbaarheid van circulaire woningbouw te vergroten. Samen met andere voortrekkers in de sector, kennisinstellingen en overheden ontwikkelen en testen we nieuwe werkwijzen binnen grootschalige pilotprojecten die bedoeld zijn om breed toepasbaar en herhaalbaar te zijn. Heijmans maakt ook deel uit van de Themagroep Het Nieuwe Normaal (HNN) (new window): Indicator Losmaakbaarheid. In dit leertraject wordt onderzocht hoe aspecten rond circulair bouwen uniform kunnen worden berekend en - in een later stadium - uitgevraagd. BZK gebruikt HNN als proeftuin voor wet- en regelgeving.

Een compleet overzicht van onze samenwerkingsverbanden op het gebied van verdere verduurzaming waaronder CO₂e-reductie is opgenomen in ons jaarverslag.

Selecteer jaar
Selecteer type
CO₂-rapportage Projecten
Selecteer type
CO₂-rapportage EMP Projecten
Selecteer type
CO₂-rapportage

Neem contact met ons op